بخشی از دانشجویان حضور کاملی در دانشگاه ها نخواهند داشت ، به سمت بازگشایی کامل حرکت می کنیم
به گزارش بانیما، رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: بخشی از دانشجویان ما حضور کاملی در دانشگاه ها نخواهند داشت، با کاهش کرونا می توانیم از حوزه مجازی به سمت حضور کامل حرکت کنیم.
به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، هاشم داداش پور رئیس سازمان امور دانشجویان به مناسبت روز دانشجو با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره تحقق بازگشایی کامل دانشگاه ها به صورت حضوری گفت: دانشگاه های کشور هیچ گاه تعطیل نبوده اند، البته سطح فعالیت دانشگاه ها به دلیل شرایط همه گیری کرونا کاهش پیدا کرد، و بسته به شرایطی که در کشور شکل گرفت، مجبور شدیم بخش مهمی از فعالیت های دانشگاهی را تعلیق کنیم ولی واقعیت این است که دانشگاه ها تعطیل نبودند بخشی مهمی از فعالیت ها در حوزه پژوهش و تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها جریان داشت.
وی ادامه داد: وقتی دانشجویی نیاز دارد بر روی رساله و سرانجام نامه خود را کار کند، طبیعی است که از آزمایشگاه استفاده کند که این آزمایشگاه در خانه نیست، در دانشگاه ها است و درب دانشگاه برای تأمین نیازهای حداقلی دانشجویان باز بود.
رئیس سازمان امور دانشجویان ادامه داد: اما از نیمسال دوم اتفاقی که افتاد این بود که دولت نو بر روی واکسیناسیون عمومی در کشور تمرکز کرد و از شهریورماه حرکت عمومی دولت به این سمت بود که بتواند بخش مهم جامعه را از جهت واکسیناسیون و بهداشت عمومی، ایمنی ببخشد، در حال حاضر 80 درصد جامعه کشور ما که جامعه دانشجویی نیز از آن مستثنی نیست دوز اول واکسن را دریافت کرده اند این آمار در دوز دوم بیش از 65 درصد است.
وی شرح داد: به عبارت دیگر جامعه به سمت ایمن شدن بیشتر در حال حرکت است و متناسب با این اتفاق، وزارت علوم هم در حال تلاش است به سمت بازگشایی کامل دانشگاه ها حرکت کند البته ما دوره گذاری را تجربه می کنیم دوره ای که از نیمه تعطیلی به سمت بازگشایی کامل است و در حال حاضر اغلب دانشگاه های کشور از مقطع تحصیلات تکمیلی شروع به بازگشایی کامل کرده اند.
داداش پور ادامه داد: دانشجویان دوره دکتری تقریباً حضور کامل را در دانشگاه ها تجربه می کنند و بخشی از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های کشور حضور دارند و حرکت ما به سمتی است که بخش مهمی از جامعه دانشگاهی را به داخل دانشگاه های کشور فراخوان کنیم.
وی ادامه داد: ضوابطی که ستاد کرونا برای دانشگاه های کشور مطرح کرده است دو بعد دارد یک اینکه در سطح خوابگاهی فاصله گذاری اجتماعی و فیزیکی را رعایت کنیم و دوم اینکه آنها را در داخل کلاس های دانشگاه ها عملی کنیم، وقتی این پروتکل ها وجود دارد معنی آن، این است که بخشی از دانشجویان ما حضور کاملی در دانشگاه ها نخواهند داشت و سیستم آموزشی ما در حال تجربه ترکیب آموزش حضوری و مجازی است و با کاهش کرونا می توانیم از حوزه مجازی به سمت حضور کامل حرکت کنیم.
رئیس سازمان امور دانشجویان درباره اینکه چقدر دانشجویان از یادگیری صرف رها شده و به حوزه کاربردی و پژوهشی وارد شده اند اضافه نمود: در این خصوص باید 3 نکته متذکر شوم، ما یک دوره ای را تجربه کردیم که پیک نیازهای آموزشی ما بود و ما مجبور بودیم که دانشگاه های بیشتری داشته باشیم تا نیازهای کشور را برای ورود به دانشگاه ها پوشش دهیم بر همین اساس در یک دهه دانشجویان ما تا حدی افزایش یافت که به تعداد 4 میلیون و 500 نفر رسید و اکنون در حال حاضر از آن پیک در حال سرازیری هستیم و تعداد دانشجویان به 3 میلیون و 300 هزار نفر کاهش یافته است.
داداش پور ادامه داد: نکته دوم اینکه سطح انتظارات دانشجویان نسبت به قبل تفاوت داشته و مطالبات دانشجویان افزایش یافته است، از دهه 70 به بعد ما دانشجویانی داریم که توقعات خاص فرهنگی و اجتماعی را دارند که باید در دانشگاه ها فراهم شود.
وی اضافه نمود: یک اتفاق سوم که روی داده این است که تا دهه 80 دانشگاه ها فعالیت های آموزشی انجام می دادند و در دهه 80 با بحث جنبش تولید و نهضت نرم افزاری که از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد، دانشگاه ها به سمت پژوهش حرکت کردند. نسل اول دانشگاه کشور آموزش محور بود، در دهه 80 نیاز پژوهش محور را تجربه کردیم و در دهه گذشته که هنوز هم ادامه دارد نسل سومی از دانشگاه ها پیدا شدند که فقط نیاز آموزشی و پژوهشی ندارند بلکه معتقدند دانشگاه باید دانشگاه کارآفرین بوده و به نیازهای اجتماعی و مسئولیت اجتماعی خود پاسخگو باشد.
داداش پور ادامه داد: در حال حاضر نسل های دانشگاهی به سمت پاسخگویی به تقاضاهایی که در جامعه وجود دارد پوست اندازی کردند و دانشجو هم مطالبه گری بیشتری دارد و در پی کسب کار است و دانشگاه در پوست اندازی خود به سمت کارآفرینی بیشتر حرکت می کند.
وی درباره اینکه تصور بر این است دانشجویان به سمتی می فرایند که صرفاً مدرک اخذ کنند و دانشگاه تمام شود، چقدر این مورد صحت دارد اضافه نمود: اینها بخشی از چالش های امروز ما است ولی عموم جامعه، دولت و سیاست آموزش عالی به این سمت است که دانشجویی که وارد دانشگاه می شود یک بخشی از نیاز جامعه را در حوزه های مختلف تأمین کند.
رئیس سازمان امور دانشجویان اضافه نمود: به عنوان مثال تا دهه پیش نیاز به پایگاه علمی و فناوری احساس نمی شد تا جایی که فناوری را به کسب و کاری تبدیل کند، قبلاً این وجود نداشت ولی تلاش هایی که در وزارت علوم و دولت شکل گرفت و مطالبه اجتماعی باعث شد ما به سمت پلتفرم هایی حرکت کنیم که دانشجو در آنجا حضور یافته و چند دانشجو روی ایده خاصی کار کنند و به سمت شرکت های دانش بنیان حرکت کنند.
وی درباره انتخاب دانشجوی نمونه هم گفت: ما در دو سال گذشته به دلیل کرونا نتوانستیم دانشجوی نمونه انتخاب کنیم برای همین امسال می خواهیم در این دوران گذار که به سمت عادی سازی دانشگاه کشور حرکت می کنیم دانشجوی نمونه را هم داشته باشیم و نگاه ما فقط آموزشی نیست، دانشجوی نمونه برای ما دانشجویی است که در حوزه آموزش برتر، در حوزه پژوهش عالی و در حوزه فناوری قابلیت لازم را داشته باشد. اما در عین حال بازهم این کافی نیست ما به دانشجویی نیاز داریم که بتواند مطالبات اجتماعی را بفهمد، آرمان ها را درک کرده و خود را برای آن فضاها آماده کند بنابراین با این جمع بندی انتخاب دانشجوی نمونه تک جنبه ای نیست بلکه جنبه های مختلف را در بر می گیرد تا به یک دانشجوی نمونه، دست یابیم، دانشجویان تا 30 آذرماه برای ثبت نام فرصت دارند و اسفند ماه جشنواره برگزار می شود.
منبع: خبرگزاری دانشجو