عرضه سهام شستا در بازار بورس به زبان ساده
به گزارش بانیما، در اولین ساعات بامداد سه شنبه 26 فروردین آگهی عرضه اولیه 10 درصد از سهام شستا شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی منتشر شد. طبق این اطلاعیه حداکثر سهمیه هر کد بورسی 10 هزار سهم و سقف قیمت هم 8600 ریال اعلام شد، یعنی سقف خرید سهام برای هر خریدار نهایتا به مبلغ 8 میلیون و 600 هزار تومان می توانست برسد.
این عرضه اولیه در روز چهارشنبه 27 فروردین اجرایی شد. عرضه اولیه سهام شستا عظیم ترین عرضه اولیه در تاریخ بورس ایران است که شامل 6 میلیارد و 700 میلیون سهم شستا بود.
در این عرضه اولیه سهمیه هر فرد حقیقی یا حقوقی 10 هزار سهم بود، اما به دلیل استقبال حیرت انگیز سرمایه گذاران سهمیه هر فرد به حدود حداکثر 3637 سهم کاهش پیدا کرد که برای خرید این مقدار سهم به مبلغی در حدود 3 میلیون و 127 هزار تومان احتیاج بود.
این عرضه اولیه رکورد تعداد مشارکت نمایندگان خرید سهام را هم شکست. در این عرضه اولیه حدود 2 میلیون و 70 هزار نفر سهام شستا را خریدند و رکورد سرمایه گذاری صبا تامین را شکست.
شستا چیست؟
شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی شستا عظیم ترین شرکت بخش عمومی در کشور محسوب می گردد که مالکیت آن به وسیله سازمان تامین اجتماعی در اختیار عموم شاغلان و بازنشستگان کشوری است.
برای درک اهمیت و ابعاد این شرکت فقط کافی است که به 9 هلدینگ زیر مجموعه شستا نگاهی بیندازیم که هر کدام خود یک غول اقتصادی حساب می شوند: کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران - رایتل - سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین - سرمایه گذاری دارویی تامین - سرمایه گذاری سیمان تامین - سرمایه گذاری صدر تامین - سرمایه گذاری صنایع عمومی تامین - سرمایه گذاری توسعه انرژی تامین - سرمایه گذاری صبا تامین همگی هلدینگ های زیر مجموعه شستا هستند. شستا 187 شرکت مدیریتی را زیرمجموعه خود دارد که 82 شرکت آن بورسی هستند.
شرکت های زیرمجموعه شستا در صنایع مختلفی حضور دارند و این شرکت با سرمایه 8 هزار میلیارد تومانی در بورس تهران ثبت شده و طبق صورت حساب های اقتصادی 9 ماه منتهی به اسفند 98 بیش از 3 هزار و 500 میلیارد تومان سود خالص داشته است. میزان دارایی های شستا تا انتها سال 98 هم بیش از 20 هزار و 300 میلیارد تومان گزارش شده که نشان دهنده افت 11 درصدی دارایی های این شرکت است. بدهی های این شرکت هم 8 هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
سهام شستا؛ بخریم یا بفروشیم؟
سهام شرکت شستا از امروز، شنبه 30 فروردین ماه در بازار معامله می گردد. تجربه عرضه های اولیه در بورس تهران نشان می دهد البته مدیریت عملیات بازار شرکت بورس تهران به فعالان بازار به سهامدارانی که در عرضه اولیه سهام شستا را خریده اند اظهار داشت: معاملات شستا از شنبه تا اطلاع ثانوی از ساعت 12:35 تا 13:30 و بدون مرحله پیش گشایش انجام خواهد شد. یعنی سهام شستا در ساعت 8:30 تا 12:30 در بازار معامله نمی گردد.
سابقه بورس تهران نشان می دهد که خریداران عرضه اولیه سهام سود خوبی از خرید خود می برند و تجربه شیرینی بدست می آورند؛ چرا که معمولا در روز معاملاتی بعد از عرضه اولیه، صف خرید سهام برای سهام شرکت عرضه شده شکل می گیرد. این اتفاق یعنی قیمت سهام به حداکثر دامنه نوسان خود که مثبت 5 درصد است می رسد و سفارشات زیادی برای خرید سهام شرکت عرضه شده ثبت می گردد و ارزش سهام افزایش پیدا می نماید. این فرایند تقریبا قابل پیش بینی ترین اتفاق در بورس تهران است و معمولا هر شرکتی که برای اولین بار در بورس عرضه می گردد تا چند روز شاهد رشد 5 درصدی ارزش سهام و افزایش قیمت است.
البته باید توجه داشت که این فرایند یعنی شکل گیری صف خرید و افزایش ارزش سهام فقط تا چند روز ادامه دارد؛ گاهی اوقات 2 یا 3 روز و بعضی اوقات تا 1 هفته. البته موارد استثنایی هم پیش می آید که صف خرید تا 10 روز یا بیشتر ادامه پیدا می نماید که این به معنای رشد شدید ارزش سهام است.
با توجه به عرضه سهام شستا و استقبال بی نظیری که از آن شد، انتظار می رود امروز و روزهای آینده صف خرید برای شستا شکل بگیرد و قیمت سهام آن افزایش پیدا کند.
میزان خالص ارزش دارایی های هر سهم شستا 12484 ریال برآورد شده است که با توجه به عرضه 860 تومانی هر سهم در بورس، می گردد انتظار رشد 30 تا 50 درصدی ارزش هر سهم را داشت.
البته رشد یا کاهش قیمت سهام به عوامل زیادی بستگی دارد. مثلا به تعداد سهام عرضه شده که در خصوص شستا این قضیه بالعکس می باشد و تعداد سهامداران بسیار زیاد است که می تواند باعث افزایش تعداد فروشندگان گردد. جو کلی بازار سرمایه هم اکنون غالبا مثبت است و امیدواری ها بالاست که این امر ممکن است باعث کاهش تعداد فروشندگان و افزایش ارزش سهام گردد.
از دیگر نکات مهم این است که سهامدار عمده یعنی شستا روز گذشته اظهار داشت که 2 درصد دیگر از سهامش را روانه بورس می نماید که می تواند باعث تاثیر بر فرایند ارزش سهام باشد. البته اخبار یا شایعات پیرامون شرکت هم بر قیمت و ارزش سهام تاثیر زیادی دارد.
به یاد داشته باشید این مساله که محدودیت خرید سهام برای برای روز عرضه اولیه است و بعد از آن محدودیت های معاملات برداشته می شوند.
در چنین مواردی می توان به سهام داران شستا به عنوان یک توصیه کلی گفت که بهتر است تا زمانی که صف خرید برای سهم شما وجود دارد از سهام خود نگهداری کنید یا حتی می توانید بازهم از این سهم را خریداری کنید. اما در نظر داشته باشید که معمولا سهم هایی که به تازگی عرضه می شوند تا مدتی مورد توجه بازار هستند و پس از مدتی توجه ها کم می گردد و حتی ممکن است ارزش سهام رو به کاهش برود.
دو دیدگاه درباره آینده سهام شستا
اما درباره شستا چند نکته مهم دیگر نیز وجود دارد که می تواند بر فرایند قیمت این سهام تاثیر جدی بگذارد.
بعضی از کارشناسان معتقدند که با توجه به اینکه عرضه شستا در بورس عظیم ترین و مهم ترین واگذاری سال های اخیر است، احتمالا این شرکت و سهام توسط دولت حمایت می گردد و فرایند رو به رشدی را طی می نماید که این مساله خود باعث خوش بینی بسیاری از کارشناسان فعالان بازار به سهام شستا است.
باید توجه داشت که بزودی قرار است سهام 18 شرکت عظیم دولتی از جمله ایمیدرو بزودی در بازار سرمایه عرضه شوند و اگر در خصوص شستا قیمت ها کاهش پیدا نمایند و ارزش سهام سقوط کند اعتماد به عرضه های بعدی کاهش می یابد، به همین دلیل ممکن است که دولت و سایر نهادها از سهام شستا حمایت نمایند.
سبد سهام بورسی و غیر بورسی شستا هم نشانگر 87 شرکت بورسی و 105 شرکت غیر بورسی است، که سبد سهام بورسی آن متشکل از شرکت های محصولات شیمیایی، استخراج فلزات گران بها، مواد و محصولات دارویی، حمل و نقل، انبارداری، ارتباطات و بانک ها و موسسات اعتباری است. احتمال سوددهی و افزایش ارزش سبد سهام بورسی شستا نیز با توجه به قیمت معقولانه هر سهم در عرضه اولیه امیدها را برای رشد ارزش شستا افزایش می دهد.
از سوی دیگر بعضی از کارشناسان و منتقدین و فعالان بازار نیز معتقدند که مسائل ساختاری و عدم اصلاح ساختار و شفافیت واقعی در شستا که شرکتی با ابعاد وسیع است باعث زیان دهی برای سهام داران می گردد. همچنین انتقاداتی به شفافیت و کامل نبودن صورت حساب های اقتصادی این شرکت روی سامانه کدال وجود دارد و این که تمام شرکت های زیرمجموعه شستا هم بصورت کامل دارای شفافیت اقتصادی نیست و اگر چند شرکت زیر مجموعه در صورت حساب های اقتصادی خود ایراد داشته باشند به صورت خود به خود صورت حساب نهایی اقتصادی شستا را هم زیرسوال می برند. این گروه معتقدند جو خوش بینانه و مثبت کنونی بورس پایدار نخواهد بود و با توجه به مسائل شستا ممکن است تا چند ماه آینده کسانی که سهام شستا را خریداری نموده اند متضرر شوند و این سهام با قیمت پایینی در بازار معامله گردد.
منبع: ایرنا زندگیbestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا