2 طرز تهیه حلوای انجیر ساده و ترافلی
به گزارش بانیما، حلوای انجیر، که برخی ها بهش حلوا تین عربی هم می گن، یه دسر سنتی و خوش عطره که با انجیر خشک یا تازه، آرد، گلاب و زعفرون درستش می شه. این حلوا هم مقویه، هم شیرینی طبیعی داره و برای افطار ماه رمضون یا پذیرایی خیلی محبوبه. بافت لطیف و طعم خاص انجیر باعث شده این حلوا حسابی محبوب باشه. توی این مقاله از در ، مرحله به مرحله طرز تهیه حلوای انجیر رو با پیمانه های لیوانی شرح می دیم تا راحت تر آماده ش کنیم.

طرز تهیه حلوای انجیر در یک نگاه
برای تهیه حلوای انجیر، اول چوب های انجیر خشک رو جدا کنین و هر کدوم رو از وسط باز کنین تا مطمئن بشین کرم یا پشه ای داخلش نیست. انجیرهای سالم رو داخل یه کاسه بریزین و با آب ولرم خیس کنین تا از شب تا صبح نرم بشن؛ اگه انجیرتون تره، احتیاجی به خیساندن نیست. بعد انجیرها رو با همون آب جوش پوره کنین تا کاملاً نرم و بدون تکه باشن.
آرد برنج و آرد گندم رو جداگانه تفت بدین تا بوی خامی شون گرفته بشه، بعد با کره و روغن ترکیب کنین. پوره انجیر، شکر، گلاب، آب و زعفران رو اضافه کنین و با حرارت ملایم هم بزنین تا حلوا غلیظ بشه. در آخر، گردوی خردشده رو اضافه کنین و حلوا رو داغ داخل ظرف بریزین تا خوب فرم بگیره.
شما می تونین جزئیات مربوط به مقدار مواد اولیه، مراحل تهیه و نکات خوشمزه شدن حلوا با انجیر رو توی این مطلب بخونین.
مواد اولیه برای تهیه حلوای انجیر (حلوا تین)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
انجیر خشک (خرد یا پوره شده) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آرد برنج | 1 لیوان فرانسوی دسته دار (سرصاف) |
آرد گندم | 1/3 لیوان فرانسوی دسته دار |
شکر | 1 تا و 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
کره یا روغن جامد | 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
روغن مایع | 1/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
مغز گردو (خرد شده) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | نصف تا 3/4 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
زعفران (دم نموده غلیظ) | 2 تا 3 قاشق غذاخوری |
خلال پسته و خلال بادام | به مقدار لازم برای تزیین |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت حلوا انجیر: 30 تا 35 دقیقه
مقدار کالری حلوای انجیر در 1 قاشق غذاخوری: 60 تا 70 کیلو کالری
مراحل طرز تهیه حلوای انجیر با انجیر خشک و تر
حلوای تین عربی رو می تونین به صورت میان وعده یا عصرانه یا برای پذیرایی به راحتی درست کنین. کافیه مراحل زیر رو دنبال کنین.
مرحله اول: انجیرها رو آماده کنین
اول از همه برای طرز تهیه حلوای انجیر خشک، باید چوب انجیرهای خشک رو جدا کنین. انجیرها رو از وسط باز کنین که اگر کرم یا پشه توی اون ها بود، متوجه بشین و اون انجیرها رو کنار بذارین. اگه انجیرها خیلی خشکن، بهتره از شب قبل داخل اون ها رو توی یه کاسه بریزین و آب ولرم اضافه کنین. اجازه بدین یه شب تا صبح خیس بخورن و نرم بشن. اگه انجیرتون تر هست، احتیاجی به خیساندن نیست.
مرحله دوم: انجیرها رو پوره کنین
اگه وقت کافی برای خیساندن انجیرها نداشتین، می تونین انجیرها رو توی یه قابلمه بریزین و بهشون آب جوش اضافه کنین. اجازه بدین حدود 5 دقیقه، بعد از جوشیدن آب، انجیرها هم بجوشن و نرم بشن. بعد از نرم شدن، صبر کنین تا سرد بشه و با همون آبی که انجیرها رو جوشوندین، توی مخلوط کن یا غذاساز بریزین و پوره شون کنین. پوره باید کاملاً نرم و بدون تکه های درشت انجیر باشه.
مرحله سوم: آردها رو آماده کنین
یه تابه مناسب و ترجیحا نچسب روی حرارت بذارین تا گرم شه. آرد برنج رو توی تابه بریزین و تفت بدین تا بوی خامی آرد برنج گرفته بشه. لازم نیست رنگش عوض شه. آرد برنج تفت داده رو از تابه خارج کنید و توی یه کاسه بریزین. بعد آرد گندم رو داخل تابه بریزین و روی حرارت ملایم تفت بدین. تفت دادن رو ادامه بدین تا وقتی طعم خامش گرفته بشه. مرتب آرد رو هم بزنین تا نسوزه و یکنواخت برشته بشه.
در صورت تمایل می تونین انواع آرد گندم و آرد برنج رو از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی تهیه کنین.
مرحله چهارم: کره و روغن رو اضافه کنین
توی این مرحله از طرز تهیه حلوا تین، وقتی بوی خامی آرد گندم گرفته شد، آرد برنج تفت داده شده رو به تابه برگردونین. کره و روغن مایع رو بهش اضافه کنین. با قاشق چوبی یا لیسک، آرد و روغن رو خوب هم بزنین تا آرد با کره و روغن ترکیب بشه و یه بافت نرم و یکدست به دست بیاد. این مرحله خیلی مهمه چون پایه بافت حلوا رو می سازه.
برای خرید انواع کره حیوانی و گیاهی و انواع روغن، از فروشگاه های به صورت خرید و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله پنجم: پوره انجیر رو اضافه کنین
بعد از اینکه آرد، کره و روغن به خوب مخلوط و یکدست شدن، پوره انجیر رو اضافه کنین و همزمان مواد رو هم بزنید تا به طور یکنواخت، با هم مخلوط بشن. حرارت زیر تابه رو روی حالت کم قرار بدین و مواد رو هم بزنین تا انجیر به خوبی با آرد ترکیب بشه.
مرحله ششم: شکر و چاشنی ها رو اضافه کنین
حالا نوبت اضافه کردن شکره. شکر رو به مواد داخل تابه اضافه کنین و هم بزنین تا آغاز به حل شدن کنه. همزمان مواد رو هم بزنین. بعد گلاب، آب و زعفران دم نموده رو هم کم کم اضافه کنین. همه چیز باید با هم ترکیب بشه و یه مایه نسبتاً شل ولی یکدست به دست بیاد.
زعفران باکیفیت، شکر و گلاب اعلا رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله هفتم: حلوا تین رو هم بزنین
از اینجای طرز تهیه حلوای انجیر باید با صبر و حوصله، حلوا رو هم بزنین. حرارت رو روی حالت ملایم نگه دارین و مایه رو مرتب هم بزنین تا ته نگیره. کم کم حلوا آغاز به غلیظ شدن می کنه و از دیواره های تابه جدا می شه. این نشونه اینه که داره به بافت نهایی حلوا نزدیک می شه.
مرحله هشتم: گردو خرد شده رو اضافه کنین
در ادامه وقتی حلوا به غلظت مناسب رسید و حالت کش دار پیدا کرد، گردوی خردشده رو اضافه کنین. گردو رو خیلی دیر اضافه کنین تا نسوزه و تلخ نشه. یکی، دو دقیقه دیگه مواد حلوا رو هم بزنین تا گردو با حلوا ترکیب بشه. حالا حلوا آمادست. اگه می خواین توی ظرف بریزین، سریع عمل کنین چون حلوا وقتی داغه بهتر فرم می گیره.
برای خرید گردو می تونین از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنین.
مرحله آخر: حلوا انجیر رو فرم بدین
در آخرین مرحله پختن حلوا انجیر، حلوا رو توی یه بشقاب بریزین، با قاشق یا لیسک سطحش رو صاف کنین و با خلال پسته، بادام یا گل محمدی تزئینش کنین. اگه دوست دارین حلوا رو قالبی سرو کنین، اجازه بدین کمی خنک بشه، بعد داخل قالب های سیلیکونی یا ظرف های کوچک بریزین و فشار بدین تا فرم بگیره. بعد از یکی، دو ساعت، راحت از قالب جدا می شه.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه حلوای انجیر ترافلی
برای تهیه حلوای انجیر ترافلی، ابتدا 1 لیوان انجیر خشک رو نرم و پوره کنین. بعد 1 لیوان آرد برنج و ⅓ لیوان آرد گندم رو با حرارت ملایم تفت بدین تا بوی خامی شون گرفته بشه. ¼ لیوان کره و ¼ لیوان روغن مایع رو اضافه کنین و خوب هم بزنین. بعد پوره انجیر، 1 لیوان شکر، نصف لیوان گلاب، 1 لیوان آب و 2 تا 3 قاشق غذاخوری زعفران دم نموده رو اضافه کنین و هم بزنین تا حلوا غلیظ بشه. در آخر، نصف لیوان گردوی خردشده رو اضافه کنین و بذارین مواد کاملاً خنک بشه.
وقتی حلوا سرد شد، با دست توپ های کوچیک درست کنین و داخل پودر نارگیل، پسته یا کنجد بغلتونین. برای ظاهر مجلسی تر، می تونین ترافل ها رو داخل کپسول های کاغذی بچینین و با گل محمدی یا برگ نعناع تزئین کنین. این مدل هم خوش طعم و مقویه، هم برای پذیرایی های خاص خیلی شیک درمیاد.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه حلوای انجیر
- قبل از پوره کردن انجیرها، انجیرهای خیس خورده رو کاملاً آبکشی نکنین؛ کمی از آبی که انجیرها رو توش خیس کردین رو نگه دارین تا پوره لطیف تر بشه.
- اگر از انجیر تازه استفاده می کنین، انجیر رو بعد از شستن، چوبش رو جدا کنین و توی مخلوط کن پوره کنین. بقیه مراحل رو مانند روش های بالا دنبال کنین.
- مقدار شکر حلوا رو با توجه به شیرینی انجیر تنظیم کنین. اگه انجیرتون خیلی شیرینه، مقدار شکر هم ممکنه کافی باشه.
- برای ماندگاری عطر حلوای انجیر نصف زعفران رو اول با گلاب ترکیب کنین و داخل مواد بریزین، نصف دوم رو در مرحله پایانی اضافه کنین تا عطرش حفظ بشه و رنگ حلوا خوشرنگ تر بمونه.
- گردو رو قبل از اضافه کردن به حلوا، بهتره 30 ثانیه داخل تابه خشک تفت بدین تا روغن طبیعی ش آزاد بشه. این کار طعمش رو تقویت می کنه و از تلخی گردو جلوگیری می کنه.
- برای ترافل یا قالبی کردن حلوای انجیر، حلوا باید نیمه گرم باشه؛ نه داغ، نه سرد. دمای ایده آل برای فرم دهی حدود 40 تا 45 درجه سانتی گراده. می تونین از اسکوپ بستنی یا قالب سیلیکونی استفاده کنین.
- حلوای انجیر رو می تونین تا 4 روز داخل یخچال نگه دارین. برای سرو مجدد، کمی گرمش کنین یا به صورت سرد با چای سرو کنین.
فوت و فن های خوشمزه شدن حلوای انجیر
آیا می تونیم از انجیر تازه به جای خشک برای درست کردن حلوا استفاده کنیم؟
بله. ولی انجیر تازه رطوبت بیشتری داره و ممکنه بافت حلوا رو شل کنه. بهتره مقدار آرد رو کمی بیشتر کنین یا انجیر رو قبل از پوره کردن کمی بجوشونین.
آیا می تونیم حلوای انجیر رو بدون آرد گندم درست کنیم؟
بله. فقط با آرد برنج هم می شه، ولی بافتش لطیف تر و سبک تر می شه. آرد گندم طعم سنتی تری می ده و بافت حلوا رو کمی سنگین تر می کنه.
منبع: افق کوروش