گرمازدگی بچه ها؛ علل، علائم، روش های پیشگیری و درمان
به گزارش بانیما، گرمازدگی بچه ها حالتی است که دمای بدن کودک به علت قرار دریافت در گرمای زیاد، افزایش می یابد. از علائم گرمازدگی بی قراری، گیجی، استفراغ، بی حالی و بیهوشی کودک است. در این مقاله روش های جلوگیری از بروز گرمازدگی بچه ها و روش های درمان آن بیان شده است.
خبرنگاران | سرویس مادر و کودک - گرمازدگی بچه ها یک شرایط پیچیده است. این شرایط زمانی رخ می دهد که کودک بیش از حد گرم گردد. گرمازدگی بچه ها با گرفتگی عضلانی نیز همراه است که می تواند به کودک آسیب وارد کند.
گرمازدگی چیست؟
گرمازدگی یک شرایط تهدید کننده است و زمانی رخ می دهد که فرد بیش از حد گرم شده باشد. در این شرایط دمای بدن افزایش می یابد و توانایی بدن برای خنک کردن و کاهش دما کم می گردد.
معمولاً نوزادان و بچه ها خردسال بیشتر در معرض گرمازدگی هستند. به عنوان مثال ممکن است کودک شما به علت قرار دریافت در گرمای زیاد، دچار گرمازدگی گردد و یا حتی ممکن است آب بدنش را نیز از دست بدهد.
علل گرمازدگی در بچه ها چیست؟
گرمازدگی شرایطی است که می تواند زندگی بچه ها را تهدید کند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که دمای بدن کودک بیش از حد افزایش یابد و بدن نتواند آن را تنظیم کند. گرمازدگی بیشتر، مواقعی رخ می دهد که کودک به مدت طولانی در بیرون از خانه و در آب و هوای گرم، به سر برد.
ماندن در یک ماشین گرم که در یک روز داغ در یک مکان گرم پارک شده است، امکان گرمازدگی را برای سرنشینان بیشتر می نماید، زیرا دمای هوا بعد از چند دقیقه حتی از دمای بیرون هم بیشتر می گردد و این شرایط، احتمال گرمازدگی بچه ها را بیشتر می نماید. پوشاندن بیش از حد لباس به نوزاد و کودک نیز می تواند یکی از دلایل گرمازدگی بچه ها و نوزادان باشد.
علائم گرمازدگی بچه ها چیست؟
کودکی که دچار گرمازدگی می گردد، در ابتدا علائم خفیفی از گرمازدگی را نشان می دهد. این علائم به صورت تشنگی و خستگی ظاهر می گردد و پوست او مرطوب و خنک می باشد. اگر کودک به اندازه کافی عظیم باشد ممکن است از دل درد و یا گرفتگی پاهایش شکایت کند.
اگر دما به حدی بالا برود، که منجر به گرمازدگی بچه ها گردد، علائم زیر در کودک نمایان می گردد:
- درجه حرارت 103 درجه فارنهایت یا 39/4 درجه سلسیوس یا بالاتر بدن، اما بدون عرق کردن
- پوست خشک، قرمز و گرم
- از دست دادن آب بدن
- ضربان تند قلب
- بی قراری
- گیجی
- سر درد
- استفراغ
- تنفس های سریع
- بی حالی و سنگینی (کودک ممکن است به علت بی حالی به هیچ چیزی، حتی صدا زدن اسمش عکس العمل نشان ندهد).
- بیهوشی
اگر کودک دچار گرمازدگی شد، چه باید کرد؟
پایین آوردن دمای بدن کودک
در ابتدا باید خیلی سریع دمای بدن کودک را پایین بیاورید. در اینجا زمان خیلی مهم است زیرا ممکن است گرمازدگی کودک باعث گردد از حالت بی حالی به بیهوشی برود.
کودک را به مکان خنک ببرید و با اورژانس تماس بگیرید
با اورژانس تماس بگیرید. همه لباس های کودک را در بیاورید و او را در یک مکان خنک قرار دهید. اگر در بیرون هستید و زیر نور خورشید، باید یک سایه پیدا کنید و کودک را زیر سایه قرار دهید. در حالی که منتظر اورژانس هستید، با یک دستمال نرم که در آب سرد و خنک فرو می برید، بدن کودک را مرطوب کنید. می توانید با یک وسیله مثل کتاب یا کاغذ، کودک را باد بزنید.
کودک خود را آرام کنید
با کودک خود صحبت کنید تا نترسد و آرام باشد. هیچ نوشیدنی به کودک ندهید. اشتباه است اگر فکر می کنید با دادن استامینوفن، دمای بدن کودک کاهش می یابد. استامینوفن دمای بالای بدن ناشی از گرمازدگی بچه ها را کم نمی نماید.
کودک را به مکانی با تهویه مطبوع ببرید
اگر کودک شما علائم گرمازدگی را نشان داد ولی این علائم پیشرفتی نداشت، سریعاً او را به مکانی ببرید که تهویه مطبوع داشته باشد و به او شیر و یا شیر خشک بدهید. اگر 4 ماهه یا بیشتر است کمی آب هم به او بدهید.
کودک را به حمام خنک ببرید
همچنین می توانید با آب خنک او را حمام کنید. در صورتی که علائم گرمازدگی بهبود نیافت، سریعاً با اورژانس تماس بگیرید و یا کودک را نزد پزشک ببرید.
چگونه از بروز گرمازدگی در بچه ها جلوگیری کنیم؟
اجازه ندهید کودک دچار کم آبی گردد
در روزهای گرم سال و فصل تابستان، مایعات بیشتری به کودک بدهید. به نوزادانی که شیرخوار هستند، تا جایی که امکان دارد شیر بدهید. اگر مادر، خود به کودک شیر می دهد، مایعات زیادی مصرف کند تا کودک هم دچار کم آبی بدن و گرمازدگی نگردد.
در روزهای گرم در خانه بمانید و بیرون نروید
اگر کودک در آب و هوای گرم نباشد، خیلی دیر به گرمازدگی دچار می گردد. زمان هایی که هوا به شدت گرم است، کودک را تا جایی که امکان دارد، بیرون نبرید. مطمئن شوید اتاق کودک تهویه مطبوع داشته باشد. تهویه مطبوع یکی از راه های جلوگیری از گرمازدگی بچه ها است.
اگر مجبور شدید به بیرون از خانه بروید ...
اگر در روزهای گرم مجبور شدید به بیرون از خانه بروید، لباس های سبک و روشن و مناسب گرما به کودک خود بپوشانید. از عینک آفتابی، کلاه و ضد آفتاب برای نوزادان و بچه ها خود بهره ببرید تا کودک از اشعه های نور خورشید محافظت گردد. زمانی که بیرون هستید، او را در سایه نگه دارید.
کودک را تنها در ماشین نگذارید
زمانی که با ماشین به جایی می روید، سعی کنید اتومبیل را خنک نگه دارید و در صورتی که مجبور به پارک کردن ماشین در مکان گرمی شدید، کودک را تنها در ماشین نگذارید. فقط ده دقیقه برای گرم شدن بیش از حد ماشین و گرمازدگی کودک کافی است.
اگر سفر کردید ...
اگر به جایی سفر نموده اید و مکانی که در آن هستید، تهویه مطبوع ندارد، یک مکان عمومی مانند کتابخانه، مرکز خرید و یا ... برای خنک شدن کودک پیدا کنید.
سخن آخر خبرنگاران با پدر و مادرها ...
همواره برای بیرون رفتن از منزل به شرایط آب و هوایی توجه کنید. اگر در روزهای گرم سال مجبور به بیرون رفتن از خانه شدید، از کودک خود مراقبت کنید که دچار گرمازدگی نگردد. در صورت گرمازدگی کودک، آرامش خود را حفظ نموده و سعی کنید سریعاً کودک را خنک کنید تا بیهوش نگردد.
برگرفته از: babycenter و newkidscenter
منبع: setare.combestcanadatours.com: مجری سفرهای کانادا و آمریکا | مجری مستقیم کانادا و آمریکا، کارگزار سفر به کانادا و آمریکا