آیا بایدن جهت گیری سیاست خارجی باراک اوباما را ادامه خواهد داد؟
به گزارش بانیما، انتصاب های جدید جو بایدن برای پست های کلیدی در عرصه سیاست خارجی دولتش و استفاده از تیم سابق دولت باراک اوباما، گویای تغییراتی در این عرصه، به خصوص در روابط با اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر است.
از پروفایل ما وبلاگ حامد دیدن نمایید.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران، روزنامه نیزاویسیمایا گازیتا، چاپ مسکو، امروز در تحلیلی نوشته است: جوزف بایدن، رئیس جمهوری منتخب ایالات متحده، امروز سه شنبه نامزدهای بلوک سیاست خارجی دولت خود - سرپرست وزارت امور خارجه و مشاور امنیت ملی خود را نام می برد. با این حال، اطلاعات درباره اینکه دقیقاً چه کسانی این پست ها را بر عهده خواهند گرفت، روز دوشنبه، در مطبوعات آمریکایی منتشر شد. بایدن خط مشی را که از زمان اعلام اولین تصمیمات پرسنلی آغاز کرده، ادامه می دهد و در عرصه سیاست خارجی دولت خود از افراد تیم باراک اوباما استفاده خواهد کرد.
جدیدترین خبرها و تحلیل های ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرنگاران بخوانید. (کلیک کنید)
طبق اطلاعات رسانه های آمریکایی، آنتونی بلینکن عهده دار سمت ریاست وزارت امور خارجه ایالات متحده خواهد شد. وی، در زمان اوباما، یکی از چهره های تأثیرگذار در دستگاه دیپلماسی آمریکا بود. بلینکن به عنوان معاون جان کری وزیر امور خارجه، بر زمینه های اصلی سیاست خارجی این کشور نظارت داشت و شخصاً مسئول شکل دادن به راه چاره آمریکا در منطقه خاورمیانه بود.
علاوه بر این، شبکه تلویزیونی CNN نیز یادآور شده که بلینکن دقیقا آماده کننده پاسخ وزارت امور خارجه آمریکا به الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه و جنگ در منطقه دونباس اوکراین در سال 2014 بود. در واقع، وی یک مهره کاملاً مشهور در بازی دیپلماتیکی بود که پیرامون حوادث اوکراین در شش سال گذشته بین واشنگتن، مسکو، کی یف، برلین و پاریس جریان داشت. تا آنجا که می توان قضاوت کرد، این او بود که از قالب مذاکرات مینسک برای حل و فصل مناقشه دونباس دفاع کرد، که در آن نقش اصلی به اروپایی ها - روسیه، آلمان و فرانسه اختصاص داده شده است.
بطور کلی بلینکن را نمی توان طرفدار سیاست خارجی دونالد ترامپ در قبال اتحادیه اروپا خواند. وی مطمئناً رابطه بین ایالات متحده و متحدان اروپایی آن در زمان اوباما را نابرابر و مخرب برای اقتصاد آمریکا نمی داند و سعی خواهد کرد تا این رابطه را سرو سامان بدهد.
جیک سالیوان هم به عنوان مشاور جدید رئیس جمهور در امور امنیت ملی منصوب می شود. او نیز یکی از مردان تیم باراک اوباما است. سالیوان نیز مانند بلینکن در طی این سالها با بایدن ارتباط نزدیکی داشته و هر دو مشاور او بودند که به عنوان معاون رئیس جمهوری در دولت اوباما خدمت می کرد. با این وجود، نام سالیوان بیشتر با نام هیلاری کلینتون عجین ده و همکاری نزدیکی با او داشت. ادعا می شود که ایده های سیاست خارجی کلینتون، تأثیر بسزایی در وی داشته است. پیش از انتخابات ریاست جمهوری 2016 ، کارشناسان در صورت پیروزی وی، سالیوان را کاندیدای احتمالی پست وزارت امور خارجه خوانده بودند.
تنها آمریکایی آفریقایی تبار در میان انتصابات جدید، خانم لیندا توماس-گرینفیلد است که به گفته مطبوعات آمریکایی، بایدن وی را به عنوان نماینده دائمی این کشور در سازمان ملل معرفی خواهد کرد. می توان گفت که انتصاب توماس-گرینفیلد، سیلی به صورت دونالد ترامپ خواهد بود. چرا که وی در سال 2017، به دستور او از وزارت امور خارجه اخراج شد، اگرچه در روزهای نخست ریاست جمهوری ترامپ، او یکی از معدود اعضای تیم سیاست خارجی اوباما بود که توانست صندلی خود را حفظ کند.
انتصابات جدید بایدن، گویای تغییر اساسی در سیاست خارجی ترامپ است
بدین ترتیب انتظار می رود که منصوبان جدید بایدن، جهت سیاست خارجی ترامپ را خواهد شکست. پیش بینی می شود که روابط واشنگتن با چین و ایران به احتمال زیاد تقابل کمتری داشته و تنش با اتحادیه اروپا به تاریخ سپرده شود.
با این حال، پاول شاریکوف، رئیس مرکز تحقیقات کاربردی در موسسه آمریکا و کانادا در آکادمی علوم روسیه، در مصاحبه با این روزنامه، نسبت به انتظار بیش از حد برای تغییرات قریب الوقوع و بنیادی در سیاست خارجی ایالات متحده در دولت جو بایدن هشدار داده است.
این کارشناس گفت: ماشین سیاست خارجی آمریکا از بسیاری جهات دست و پا چلفتی است. نمی توان آن را به سرعت و به راحتی بازسازی کرد. اما مطمئناً، یک تغییر تدریجی از جهت انزوا گرایانه کنونی ترامپ رخ خواهد داد. بطور کلی می توان گفت که سیاست خارجی بایدن، که خطوط آن از هم اکنون قابل مشاهده است، به سادگی ادامه همان خط مشی باراک اوباما باشد.
به عقیده شاریکوف، این مسئله می توانست در سال 2016 و اگر هیلاری کلینتون پیروز می شد، رخ می داد، ولی چهار سال گذشت تا امکان این کار برای حزب دموکرات فراهم شد. البته در این مدت اتفاقات زیادی افتاده و ترامپ تغییرات زیادی در سیاست خارجی آمریکا داد که تا جای ممکن اصلاح خواهد شد. هرچند نحوه اجرای این سیاست ها به شرایط بین الملی هم بستگی دارد.
منبع: خبرگزاری تسنیم