همزمانی تشدید آلودگی هوا با شیوع ویروس کرونا و چند توصیه
به گزارش بانیما، آلودگی هوا هر ساله با شروع فصل پاییز و سرد شدن تدریجی هوا و افزایش غلظت ذرات معلق در شهرهای مختلف کشور به ویژه کلان شهر تهران تشدید می گردد اما سال جاری همزمانی آن با شیوع ویروس کرونا شرایط متفاوتی را رقم زده است.
به گزارش خبرنگاران، براساس گفته بعضی کارشناسان، متخصصان و اعلام سازمان جهانی بهداشت، افزایش غلظت آلاینده ها از جمله ذرات معلق می تواند بر شیوع ویروس کرونا موثر باشد. ذرات معلق یکی از آلاینده های شاخص کلانشهرها است که بر اثر انتشار مستقیم و واکنش های شیمیایی ایجاد می گردد. این آلاینده عموما در روزهای سرد سال سبب کاهش کیفیت هوا و غبار آلود شدن آسمان می گردد. عمده ترین منبع انتشار این آلاینده احتراق سوخت مانند سوزاندن زغال سنگ و چوب، خودروها و ماشین آلات دیزلی و فاقد فیلتر دوده، فرآیندهای صنعتی و کشاورزی و انتشار از خودروها (اگزوز، لنت، لاستیک و ...) است.
مواجهه کوتاه مدت با این آلاینده می تواند منجر به تشدید علایم بیماری های قلبی و ریوی و علایم تنفسی گردد همچنین مرگ و میر زودرس و تشدید بیماری های قلبی و ریوی از جمله اثرات سوء ذرات معلق است.
به گفته کارشناسان سلامت کشور، سالانه 468 هزار و 682 سال عمر هدر رفته از آلودگی هوا داریم و آنالیز ها نشان دادند که علت مرگ ها در 6.5 درصد از سکته های قلبی، 8 درصد از سکته های مغزی و 11 درصد از سرطان های ریه، منتسب به آلودگی هوا است. همچنین سالانه 11 هزار مرگ در کشور منتسب به آلودگی هوا ثبت می گردد و 8.9 درصد از مرگ های طبیعی نیز به علت آلودگی هوا رخ می دهد.
دکتر عباس شاهسونی - رییس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی - در مورد افزایش احتمال موارد مرگ به علت ابتلا به کووید 19 در صورت مواجهه طولانی مدت با آلاینده های هوا هشدار داده و گفته است: نتایج آنالیز های صورت گرفته در بعضی از کلانشهرهای کشورنشان دهنده این است که به ازای هر 10 میکروگرم افرایش غلظت ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون، احتمال مرگ به علت کووید 19 را 6 درصد، دی اکسید نیتروژن 15 درصد و ازن را 7 درصد افزایش می دهد.
وی با اشاره به آغاز فصل سرد سال و افزایش غلظت آلاینده های هوا به علت وارونگی دما، از مردم درخواست نموده است:که در روزهای آلوده کمترین تردد را در سطح شهر داشته باشند.
حسین شهیدزاده - مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران - نیز به خبرنگاران گفته است: سازمان جهانی بهداشت ابتدا به این نتیجه رسیده بود که ارتباط معین و مستقیمی بین این دو موضوع وجود ندارد اما با گذر زمان تحقیقات بیشتر نشان دادند که ویروس کرونا می تواند به وسیله ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون منتقل گردد بنابراین آلودگی هوا امکان ابتلا به بیماری کووید 19 را افزایش می دهد. نه تنها ارتباط مستقیمی بین آلودگی هوا و شیوع بیماری کووید 19 و احتمال افزایش تلفات وجود دارد بلکه آلاینده های هوا سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند و از این جهت نیز می توانند راه را برای ابتلا به بیماری هموار کند.
چندی پیش نیز عیسی کلانتری - رییس سازمان حفاظت محیط زیست - ضمن اشاره به همزمانی آلودگی هوا طی سال جاری با شیوع ویروس کرونا، اعلام نموده است: که بر اساس مقالات علمی هر واحد افزایش در غلظت ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون، 8 درصد تلفات بیماران کرونایی را بیشتر می نماید و حتی در بعضی مقالات این رقم 15 درصد است.
با توجه به آنچه گفته شد یادآوری رعایت چند نکته در این روزها ضرورت دارد:
مبتلایان به بیماری های قلبی و ریوی، بچه ها و سالمندان، زنان باردار و کسانی که بیماری های زمینه ای دارند از فعالیت های طولانی و سنگین خارج از منزل خودداری نمایند. سایر افراد نیز فعالیت های طولانی و سنگین خارج از منزل را تا حد امکان کاهش دهند.
عموم شهروندان از فعالیت های ورزشی در فضای بیرون بپرهیزند و یا در فضای بسته ورزش نمایند.
برای مقابله با اثرات کوتاه مدت آلودگی هوا از جمله سردرد، سرفه و تنفس سخت، حساسیت پوستی و حساسیت های بینی، چشم ها و گلو می توان مصرف شیر و مایعات را در اولویت قرار داد همچنین مصرف سبزیجات دارای برگ سبز و پهن برگ مانند کلم بروکلی، اسفناج و کاهو، طی روزهای آلوده به بدن یاری می نماید.
سیب نیز از جمله میوه هایی است که بیشترین تاثیر را بر سلامت دستگاه تنفسی دارد.
کلیه شهروندان هنگام سوخت گیری در صندلی ها دقت لازم را داشته باشند و از سرریز شدن بنزین و سایر سوخت ها جلوگیری نمایند.
اقداماتی مانند روشن کردن آتش در معابر، سوزندان لاستیک، عملیات قیرکاری و عمرانی سبب افزایش آلودگی هوا می گردد بنابراین توصیه می گردد تا بهبود کیفیت هوا از این اقدامات خودداری گردد.
رعایت الگوی مصرف سوخت و دقت لازم در استفاده از وسایل حرارتی مانند آبگرمکن، بخاری و تأسیسات گرمایشی برای جلوگیری از افزایش بی رویه حرارت در فضاهای مسکونی، تجاری و اداری از دیگر راهکارهایی است که می توان با رعایت آن از آلوده تر شدن هوا جلوگیری کرد.
افرادی که مجبورند طی روزهای آلوده در بیرون از منزل فعالیت نمایند از ماسک های مخصوص P2 یا N95 استفاده نمایند.
باید توجه کرد که صرف وجود ماسک ورود آلاینده ها را کاهش نمی دهد، بلکه باید درست از ماسک استفاده کنیم و ماسک به خوبی بر روی صورت کیپ گردد و از کناره های آن هوا وارد نگردد.
از بردن وسایل نقلیه به بیرون تا حد امکان خودداری گردد و فعالیت هایی که منجر به آلودگی هوا می گردد، کاهش یابند.
استفاده از مقدار زیادی مایعات که در این میان آب بهترین آن هاست.
مصرف شیر کم چرب نیز مفید است چراکه شیر مانع جایگزین شدن سرب در بدن می گردد.
به گزارش خبرنگاران، در شرایط همزمانی آلودگی هوا با شیوع ویروس کرونا بهتر است افراد تا جای ممکن در منزل بمانند و برای کارهای غیرضروری از خانه خارج نشوند همچنین ضروری است افراد استفاده مداوم از ماسک در فضای خارج از منزل را در اولویت خود قرار دهند.
منبع: خبرگزاری ایسناچین: چین از اون کشورهایی هست که حتما یکبار هم شده باید در زندگیتون به اونجا سفر کنید