هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر؟

به گزارش بانیما، با افزایش طول عمر ساختمان ها ، برخی از لوله ها و اتصلات دچار فرسودگی می شوند. در بسیاری از موارد به دلیل رسوب کردن مواد در داخل لوله های فاضلاب ، لوله ها دچار گرفتگی می شوند . گرفتگی لوله فاضلاب یکی از رایج ترین مشکلاتی می باشد که به مرور و با گذر عمر لوله و اتصالات ساختمان با آن روبرو هستیم . برای رفع گرفتگی لوله فاضلاب راهکارهای متعددی وجود دارد که با توجه به دلیل گرفتگی لوله و نوع مواد موجود در مجرای عبور فاضلاب باید بهترین گزینه را انتخاب نمود . در این مقاله به عوامل موثر بر هزینه های لوله بازکنی می پردازیم و روش های موجود برای رفع گرفتگی لوله را توضیح خواهیم داد . تا در صورت استفاده از این روش ها میزان هزینه های گرفتگی لوله و فاضلاب کاهش یابد و از طرفی معین شود پرداخت هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر .

هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر؟

بر اساس قانون تمام هزینه های اساسی که یک ساختمان نیاز دارد بر عهده مالک است . مالک ساختمان باید شرایط و امکانات یک زندگی راحت و با آرامش را برای مستاجر فراهم سازد . تمامی هزینه های کلی و تعمیرات اساسی بر عهده مالک می باشد . مانند هزینه خرابی آسانسور ، تعمیرات اساسی موتورخانه ، عایق بندی پشت بام ، هزینه های عمرانی در دیگر نقاط خانه اعم از فضای مشترک و فضای اختصاصی ، هزینه برطرف مشکل فاضلاب در بدو ورود مستاجر به محل و هزینه عوارض نوسازی شهرداری نیز به عهده صاحب خانه خواهد بود .

تعمیرات ترکیدگی لوله یا گرفتگی آن هم باید از طریق مالک پرداخت گردد و مسئولیتی به عهده مستاجر نیست . اما باید به یک نکته توجه کرد که اگر در گرفتگی لوله و فاضلاب مستاجر مقصر باشد باید هزینه ها را خود مستاجر پرداخت کند .

دلایل گرفتگی لوله های فاضلاب و روش های موجود برای برطرف این نوع گرفتگی ها

قبل از اینکه روش های برطرف گرفتگی لوله های فاضلاب انتخاب شوند ، لازم است دلیل گرفتگی لوله را مشخص کنید تا مناسبترین روش انتخاب گردد . باید بدانید که چربی، مو و تکه های مواد غذایی باعث این گرفتگی شده است یا ورود مصالح ساختمانی مانع از عبور فاضلاب در لوله ها می باشد؟ علاوه براین ، لازم است به جنس لوله و اتصالات نیز توجه داشته باشید ، چون استفاده از بعضی مواد شیمیایی ممکن است منجر به آسیب وارد شدن به لوله های فاضلاب و ایجاد سوراخ در آنها گردد . در نتیجه می توان گفت ، بهترین روش باز کردن لوله فاضلاب راهکار یا مجموعه ای از راهکار ها می باشد که با نوع مواد موجود در فاضلاب و جنس لوله و اتصالات سازگری کامل داشته باشد . لازم به ذکر است که اصلی ترین دلایل گرفتگی لوله فاضلاب عبارتند از :

1- رسوب چربی در لوله ها و راه های جلوگیری از آن

تجمع و رسوب گذاری بیش از حد چربی و سایر مواد غذایی در جهت لوله های متصل به سینک و ظرفشویی یکی از عوامل مهم در گرفتگی این لوله ها می باشد . در نتیجه بهتر است با مشاهده کوچکترین گرفتگی لوله سینک ظرفشویی و سایر چاه ها ، از آب جوش برای برطرف این مشکل استفاده نمایید . مراحل انجام دادن این کار به این صورت است :

میزان زیادی آب جوش را در درون لوله ها بریزید و تا چند دقیقه صبر کنید تا آب جوش وارد لوله ها گردد و فرصت کافی برای باز کردن چربی ها داشته باشد . پس از چند دقیقه مجدد آب جوش بریزید. این کار را چند مرتبه تکرار کنید . پس از باز شدن کامل لوله فاضلاب ، میزان زیادی آب در چاه یا سینک ظرفشویی بریزید تا جهت عبور به طور کامل شستشو داده شده و تمیز گردد .

2- نفوذ قیر به درون لوله پشت بام و گرفتگی آن

در بعضی حالات در هنگام ایزوگام کردن پشت بام و قیر گونی قسمت های آسیب دیده ، از طرف متصدی این کار کوتاهی صورت می گیرد و مواد چسبناک و قیری وارد لوله های پشت بام می گردد و قسمت های مختلف آن دچار گرفتگی می گردد . اگر کف پشت بام شما قیرگونی شده باشد ممکن است قیری که در اطراف لوله خروجی آب باران پشت بام ها وجود دارد با تابش آفتاب در فصل تابستان آب شده و به درون لوله فاضلاب راه پیدا کند و سبب مسدود شدن آن گردد . این مورد در موارد گرفتن لوله ساختمان ها بسیار شایع است که بیشتر به رعایت نکردن استاندارد های لوله کشی ساختمان مربوط می گردد .

3- نفوذ مصالح ساختمانی به داخل لوله ها

ممکن است در بعضی موارد در هنگام ساخت آپارتمان مقادیری مصالح مثل سیمان ، گچ و … به درون لوله ها راه پیدا کرده باشند . همین مصالح ، ممکن است که با آب خوردن بلا فاصله و در مدت کمی سفت شوند و باعث گرفتگی در لوله کشی ساختمان گردد . این موضوع را جدی بگیرید و پیشنهاد می کنیم که در هنگام ساختمان سازی درب ورودی تمام لوله های ساختمان را با گونی و درپوش ببندید تا مصالح ساختمانی در آن وارد نگردد . رخ دادن این موارد یک موضوع جدیست که می تواند متخصص لوله بازکن را به زحمت بیندازد و شما را متحمل هزینه های لوله بازکنی زیادی کند .

4- گرفتگی لوله از طریق روغن و عدم کارایی آب جوش

در صورتی که گرفتگی لوله به گونه ای باشد که دیگر نتوان تنها از آب جوش برای برطرف این گرفتگی استفاده کرد می توان از محلول های موجود که در ادامه توضیح داده می گردد استفاده کرد . گرفتن لوله فاضلاب با ریختن چربی و روغن پخت و پز شاید مهم ترین دلیل بسته شدن لوله فاضلاب ، روغن باشد . خیلی از افراد تصور می کنند که روغن مایع چون مایع است به همراه آب وارد چاه فاضلاب می گردد و آن را به راحتی ما به خیال اینکه روغن هم مانند آب مایع است روغن را وارد سینک می کنیم . این کار در گرفتگی لوله فاضلاب آشپزخانه بشدت مؤثر است و برای اینکه این اتفاق نیفتد ، به هیچ عنوان روغن را در داخل سینک ظرف شویی نریزید . به خصوص روغن های جامد که با از دست دادن حرارت خود سفت می گردد و به اتصالات لوله فاضلاب می چسبد و به مرور زمان آب به سختی خارج می گردد و شما را دچار مشکل می کند . پیشنهاد می گردد در صورت انجام این کار میزانی محلول لوله بازکن خانگی را در سینک ظرفشویی خالی کنید و با آب گرم آن را برطرف نمایید .

5- به جای مانده های غذا باعث گرفتگی لوله فاضلاب می گردد

سینک آشپزخانه ای که مملو از به جای مانده های غذا باشد می تواند باعث گرفتگی لوله ها گردد بهتر است برای جلوگیری از ورود مواد غذایی به داخل سینک ، یک سطل زباله در کنار سینک گذاشته گردد تا به جای مانده های غذا درون آن قرار داده گردد زیرا در هنگام شستشوی ظروف در فرایند شستشو این مواد ممکن است حتی از صافی خروجی آب نیز عبور کند و موجب گرفتگی لوله های فاضلاب می گردد . پس از مسدود شدن لوله های فاضلاب پیشگیری کنید و به جای مانده غذای خود را از ظروف جدا کنید. بهتر است حتما در کنار سینک یک سطل آشغال قرار دهید تا حتی کوچکترین زباله ها را نیز در آن بیاندازید .

6- برگ چای و پودر قهوه باعث گرفتگی لوله فاضلاب می گردد

چای جزء نوشیدنیهای پر طرفداری است که در بین خانواده ها سرو می گردد . پس ماندهای به جا مانده از این نوشیدنی ها ممکن است از صافی سینک عبور کنند و به داخل لوله فاضلاب بروند و با چسبیدن به چربی های چسبیده به دیواره لوله ها مانع عبور آب شده و باعث گرفتن لوله های فاضلاب شوند. پس مراقب باشید .

7- گرفتگی توالت بوسیله اشیا خارجی

ورود اشیاء خارجی به درون توالت باعث گرفتگی توالت می گردد و آن را بند می آورد . پس باید هیچ موقع اجازه ورود اشیاء خارجی مثل زباله ها ، اجسام پلاستیکی ، چوب ، انواع کاغذ، نایلون، پارچه، فندک و بسیاری موارد دیگر را به توالت ندهید . این اشیاء می تواند شامل هر چیزی گردد که در آب حل نمی گردد و یا با قرار گرفتن در آب سخت شده و راه آب را مسدود می کند . درصورت رخ دادن این اتفاق هرچه زودتر به لوله بازکنی توالت تماس بگیرید برطرف گرفتگی توالت آسانتر خواهد بود .

8- گرفتگی لوله فاضلاب از طریق دستمال کاغذی

اگر دستمال کاغذی در درون توالت بیفتد و درون سیستم لوله کشی گردد ، منجر به گرفتگی لوله فاضلاب می گردد زیرا کاغذ توالت به سرعت در آب حل و تجزیه نمی شوند پس مراقب آن ها باشید تا به درد سر نیفتید .

9- گرفتگی لوله فاضلاب از طریق موها

بعضی فکر میکنند به دلیل باریک و نازک بودن ، موها به راحتی در درون لوله های فاضلاب به جریان می افتند و مسئله ای ایجاد نمی کنند . در صورتی که این تفکر اشتباه می باشد زیرا تارهای مو تجزیه نمی شوند و پس از مدتی به هم گره خورده و به سایر ضایعات می چسبند و تشکیل موانع بزرگی را می دهند .

10- افتادن صابون داخل چاه توالت باعث گرفتگی آن می گردد

بعضی وقتها ممکن است به این صحنه برخورده باشین که بطور ناگهانی صابون از دستتان لیز می خورد و به داخل چاه توالت می افتد که باعث دردسر می گردد . صابون های دستشویی معمولاسخت و بزرگ هستند و زمان زیادی طول می کشد تا در آب حل شوند و اغلب موجب گرفتگی لوله ها می شوند . مواردی که در مطالب فوق به آنها اشاره شد ، از دلایل عمده گرفتگی لوله های فاضلاب می باشد . حال با شناسایی این دلایل می توان برای مسائل پیش آمده راهکار هایی جستجو کرد . روش هایی که به آن می پردازیم جزء روش های آسان و قابل دسترس هستند که مستاجرین می توانند برای جلوگیری از پرداخت هزینه های اضافی هر چند وقت یکبار آنها را اجرا کنند .

روش های موجود برای برطرف گرفتگی لوله های فاضلاب

1- باز کردن لوله فاضلاب با مواد شوینده

استفاده از محلول ها و پاک کننده هایی که می توانید از مواد در دسترس در منزل تهیه کنید و از پرداخت هزینه های اضافی جلوگیری کنید . برای باز کردن لوله فاضلاب می توان از محلول بسیار موثری که با مایع ظرفشویی ساخته میگردد استفاده کنید . میزانی از مایع ظرفشویی را با آب ترکیب کنید و کمی حرارت دهید و در نهایت درون لوله فاضلاب بریزید . پس از چند تکرار ، آب بسیار داغ درون چاه بریزید تا به طور کامل جهت تمیز گردد .

2- استفاده از محلول های شیمیایی برای برطرف گرفتگی لوله فاضلاب

استفاده از بعضی محلول های شیمیایی که در بازار وجود دارند دارای آنزیم هایی می باشند که تاثیر زیادی در باز کردن جهت لوله فاضلاب دارد . توجه داشته باشید که برای استفاده از این مواد حتما دستکش و عینک داشته باشید و این کار را در فضای دربسته انجام ندهید محلول را بر اساس دستور ارائه شده بر روی بسته بندی داخل کاسه توالت یا چاه فاضلاب بریزید و پس از زمان مشخص آب زیادی را وارد چاه کنید .

3- برطرف گرفتگی لوله فاضلاب بوسیله فنر دستی

انجام این قسمت از کار را به کارشناسان این حوزه بسپارید تا کار ها به نحو احسن انجام شوند . کارشناسان این بخش برای بازکردن لوله فاضلاب ، از فنرهای برقی استفاده می کنند . در واقع با فنر زنی لوله فاضلاب باعث میشوید تمام مواد انباشته شده در جهت عبور فاضلاب به حرکت درآمده و به بیرون منتقل شوند . علاوه بر فنرهای برقی ، نوع دیگری از آنها نیز وجود دارد که می توانید از ابزار فروشی ها تهیه کنید . فنر دستی را به صورت فشرده تا حد امکان به درون لوله منتقل نمایید و سپس آن را حرکت دهید و بچرخانید. با انجام اینکار به صورت مکرر حجم زیادی از مواد انباشته شده به فنر چسبیده و به بیرون کشیده میشوند .

نتیجه گیری

با توجه به موارد ذکر شده در این مقاله ، به این نتیجه می رسیم که صاحب خانه در هنگام تحویل ملک به مستاجر باید سیستم لوله کشی فاضلاب را در صورت لزوم تعمیر کند و در صورت نیاز گرفتگی های موجود در آن را برطرف کند و تمام هزینه ها را از حساب شخصی خودش پرداخت کند . بعد از اسکان مستاجر در ملک و استفاده از سیستم لوله کشی فاضلاب ، امکان دارد در بعضی موارد لوله کشی فاضلاب ساختمان دچار گرفتگی های جزئی گردد که هزینه بالایی نخواهد داشت و مستاجر نیز می تواند با توافق صاحب خانه آن را پرداخت کند . اما اگر گرفتگی لوله فاضلاب از مدت ها قبل از اسکان مستاجر در ملک باشد ، دیگر هیچ هزینه ای متوجه مستاجر نمی باشد و باید تمام هزینه ها را صاحب خانه پرداخت کند .

منبع: هومتیک
انتشار: 2 خرداد 1402 بروزرسانی: 2 خرداد 1402 گردآورنده: banima.ir شناسه مطلب: 20557

به "هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر؟" امتیاز دهید

2 کاربر به "هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر؟" امتیاز داده اند | 3 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هزینه گرفتگی لوله و فاضلاب با مالک است یا مستاجر؟"

2 دیدگاه

سبحان بهادرخانی 21 آبان 1401

سلام .من مستاجر یک اپارتمان 8 واحدی هستم و در طبقه سوم زندگی می کنم .یک سال و 6 ماه لوله سرویس بهداشتی من از سقف سرویس همسایه طبقه پایین شوره می کنه .با توافق تلفنی با مالک اگر جزیی باشه پای من اگر نباشه تقسین ارازی مبلغ من هم قبول کردم هزینه رو قبل شروع اطلاع دادم با عملیات لوله بازکنی دو دستمال پارچه ای از عمق لوله کشید بالا .اما بعد موقع هزینه صاحب خانه شانه خالی کرد .گفت گفت مبلغش خیلی رفته بالا من با فاکتور و مهر شرکتی و ضمانت یکساله هم گرفتم اما صاحب خانه هزینه رو گردن نگرفت و نه مشترک .با اینحال کل مبلغ رو من پرداخت کردم .ایا مبلغ رو می تونم از صاحب خانه بگیرم یا نه چرا مبلغ از دو میلیون زده با لا و صاحب خانه همکاری نمی کنه و بعد لوله باز شده باز از لوله سرویس آب شوره می کرد و اتهام به اینکه خودت انداختی و لوله سرویس هم لوله بازکنی شکسته متحمل هزینه هستید آیا درست یا نه مستاجر باید متحمل این خسارت شود یا موجر

پاسخ به سبحان بهادرخانی

بانیما 2 خرداد 1402

سلام. بر اساس قانون روابط موجر و مستاجر، هزینه تعمیرات کلی و اساسی ملک اجاره‌ای که مربوط به اصل بنا یا تاسیسات عمده منصوبه در آن است، به عهده موجر یا همان صاحب خانه است. لوله سرویس بهداشتی جزو تاسیسات عمده محسوب می‌شود و بنابراین باید توسط صاحب خانه تعمیر شود³. اگر صاحب خانه از تعمیر لوله سرویس خودداری کند، شما می‌توانید با مراجعه به شورای حل اختلاف، درخواست تامین دلیل کرده و از صاحب خانه شکایت کنید. همچنین باید فاکتور و مدارک مربوط به هزینه لوله بازکنی را نگه دارید تا بتوانید آن را اثبات کنید. شما نباید متحمل هزینه لوله بازکنی شوید مگر اینکه خودتان عامل بروز مشکل در لوله سرویس باشید. در این صورت، صاحب خانه می‌تواند از شما غرامت بخواهد.

پاسخ به بانیما
* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید