ترک اولیه که روی گنبد کار شده برای 11 سال پیش است
به گزارش بانیما، بهار امسال خبری خوشایند برای اصفهانی ها این بود که داربست های مسجد امام (ه) بعد از 11 سال باز می شود، اما بعد از گذشت مدتی همچنان بخشی از داربست ها بر روی گنبد مسجد امام (ره) موجود است.
به گزارش فارس، طی روز های گذشته انتشار خبری از اعوجاج در گنبد این مسجد پس از بازسازی موجب نگرانی مردم و فعالان حوزه میراث فرهنگی شد.
یکی از عکاسان که تصویری از این اتفاق منتشر کرده بود، گفت: اتفاقی این شرایط را دیدم و عکس گرفتم، با بازنشر این عکس، فعالان فضای مجازی و دغدغه مندان حوزه میراث و گردشگری به تکاپو افتاده اند تا کنگره بازسازی تشکیل شود.
برای حفاظت از میراث تاریخی کوتاه نمی آییم
علیرضا ایزدی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان در حاشیه سفرش به نطنز گفته بود:تمام تلاش خود را در حد توان برای حفاظت از میراث ارزشمند ایرانیان به کار می بندیم و ذره ای از این هدف بزرگ کوتاه نمی آییم.
وی اضافه نمود: با توجه به استمرار عملیات بازسازی در بنا های تاریخی و گذشت بیش از 11 سال از عملیات بازسازی گنبد بزرگ مسجد امام (ره)، کار بازکردن داربست ها به تدریج در حال انجام شدن است و بازسازیگران با توجه به طولانی شدن این عملیات همزمان با بازشدن داربست ها در حال بازسازی های موضعی و تکمیلی هستند.
ایزدی همچنین تصریح کرده بود: پذیرای تمامی نظرات پیشکسوتان و صاحب نظران در خصوص فرایند بازسازی ابنیه در گذشته و همچنین چگونگی انجام بازسازی این میراث ارزشمند در آینده هستیم و این نظرات ارزشمند را فرصتی برای حفاظت بهتر از این آثار می دانیم.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اصفهان تصریح کرده بود: بازسازیگران پیشکسوت و بومی اصفهان نه تنها طی این مدت طولانی بلکه حتی هم اینک در حال انجام بازسازی های پایانی بر روی گنبد هستند و تیمی از کارشناسان ارشد بازسازی و تزئینات وابسته به آن نیز درکنار این بازسازیگران در حال بررسی کار های پایانی و همچنین آنچه در این 11 سال گذشته هستند.
خطای بزرگی است، امیدواریم سریع تر پیگیری و ترمیم شود
مصطفی نباتی نژاد، رئیس مرکز پژوهش های شورای اسلامی شهر اصفهان در مصاحبه با خبرنگار فارس در اصفهان اظهار کرد: در اولین جلسه ای که با مدیرکل میراث فرهنگی اصفهان خواهیم داشت، موضوع را پیگیری خواهیم کرد و طبیعتا متولی مدیریت بنا های تاریخی با میراث است و اگر نیاز باشد، متناسب با قانون پشتیبان میراث فرهنگی خواهیم بود.
وی اضافه نمود: اگر بخشی از مسائل گنبد مسجد امام (ره) به مسائل مالی برشود، راهکاری پیشنهاد داده بودیم که بخشی از موقوفه های میدان نقش دنیا خرج بازسازی بنا شود و این می تواند با ابتکاری در اوقاف و با نظر استاندار پیگیری شود.
نباتی نژاد توضیح داد: اگر بحث فنی باشد، باید به طور جدی در یک فضای ملی مساله مورد واکاوی قرار گیرد، به هر جهت خطای بزرگی بوده، امید است هرچه سریع تر پیگیری و مسائلش حل شود، تا به برند و جایگاه دنیای اصفهان خدشه ای وارد نشود.
عضو شورای شهر اصفهان با بیان اینکه امکان بازدید حضوری از گنبد را نداشتم، گفت: تلاش می کنیم از نزدیک با بررسی شرایط گنبد به جمع بندی برسیم.
بازسازی کار بنا: اگر نقصی در کارم باشد آن را می پذیرم و برطرف می کنم
حسین پاکدل، بازسازی کار گنبد مسجد امام (ره) در خصوص عکس منتشر شده از شرایط فعلی گنبد، توضیح داد: اگر کسی مسئله ای در کار می بیند به من اعلام کند، من هم خوشحالم می شوم بتوانم نقص کارم را برطرف کنم؛ چون بنا برای دنیا است و کاری به من ندارد.
وی با بیان اینکه در طول فرایند کار کسی به من نقد نکرده، اضافه نمود: قبل از باز شدن داربست ها قسمت هایی که از دید خودم در اثر ضربه از سمت داربست آسیب دیده را در حال برطرف کردن هستم.
پاکدل با اشاره به اینکه ترک اولیه که روی گنبد کار شده برای 11 سال پیش است، توضیح داد: در بعضی قسمت ها بند ها خالی شده یا ضربه داربست خورده و جزئی است و داریم آن را برطرف می کنیم.
بازسازی کار گنبد مسجد امام (ره) گفت: از دید تخصصی هر ایرادی در کارم باشد وظیفه خود می دانم آن را برطرف کنم، چون آبروی کشورمان است.
وی با بیان اینکه عکسی که در فضای مجازی وجود دارد، تکه بالای گلدسته را پاک کرده، ولی تکه پایین گلدسته هنوز در عکس موجود است، اعلام کرد: اگر قرار باشد با عکس قضاوت کنیم، باید هر دو عکس برای مقایسه از یک زاویه دید باشد، نمی شود از روی عکس قضاوت کرد.
بازسازی کار بنا توضیح داد: کار موجود است، با تیم کارشناسی تشریف بیاورند و ایراد ها را بگویند تا اگر اصلاحی نیاز است انجام شود، بعضی می گویند این کار دست پیمانکار بوده، پدرم نوه استاد حسین کاشی تراش است او از اساتید مهم این صنف بود، آن وقت عده ای می گویند استادکار این کار، کاشی کار نبوده، این صحبت ها ناراحت کننده است.
پاکدل درخصوص اینکه عده ای کج بودن گنبد را قبلا تذکر داده بودند و پیمانکار گفته به دلیل وجود داربست ها خطای دید ایجاد شده، آن را رد کرد و گفت: کسی به من چنین چیزی نگفته است.
بی توجهی رئیس سابق میراث به تذکر معماران
سیدمرتضی فرشته نژاد، از کارشناشان حوزه معماری با اشاره به اینکه یکی از مشکلاتی که این گنبد ها دارد این است که هرکدام قوس مخصوص به خود را دارد، گفت: قوسی که از طریق منحنی هایی و در ریاضی و علم هندسه ترسیم شده که این ها رعایت نشد.
وی در خصوص ارسال نامه به مسوولان وقت از جمله مونسان بیان نمود: نامه نوشتیم که به داد اصفهان برسید، کنگره نقد بازسازی بگذارید همه افرادی که در استان های مختلف از علم بازسازی سر در می آورند، کار را نقد کنند اگر خوب است تشویق شود اگر بد است کسی دیگری بیاید، ولی گوش نکردند و وقتی حرف ما را گوش نکردند کنار کشیدم.
بازسازیی به قدمت 11 سال
در همین زمینه شهرام امیری، مدیر روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان توضیح داد: سه ترک این گنبد در ضلع جنوب و جنوب شرقی در سال 89 دچار مشکل شد، بازسازیی اوایل دهه 80 روی گنبد اجرا شده بود و در سال 85 که اصفهان به عنوان مرکز فرهنگی دنیا اسلام انتخاب شد به دلیل برنامه های مختلفی که بنا بود برگزار شود، امکان بازسازی مهیا نشد و داربست ها باز شد تا اینکه که در سال 89 کاشی ها طبله کرد و موج دار شد و مجبور به بازسازی شدند.
وی اضافه نمود: زمانی که این بازسازی انجام شد، متوجه شدند در بازسازی هایی که در اوایل دهه 80 اجرا شده، ایراداتی در سایر ترک های گنبد وجود داشته و تصمیم بر این شد که همه 16 ترک گنبد بازسازی شود، این عامل و کمبود اعتبارات بازسازی گنبد را 11 ساله کرد.
امیری با بیان اینکه بازسازی در فروردین امسال به اتمام رسید و اردیبهشت همزمان با هفته میراث فرهنگی بازسازی اصلی گنبد تمام شد، توضیح داد: با توجه به اینکه 11 سال داربست ها روی گنبد وجود داشت، احتمال می دادیم آسیب هایی به بخش هایی از گنبد به صورت جزئی وارد شده باشد، به همین دلیل به صورت مرحله به مرحله داربست ها باز می شود و ناظرین و بازسازیگر هر ترکی که داربستش را باز می کنند بررسی می کنند اگر ایرادی بر آن وجود داشته باشد، برطرف کرده و کار را تحویل می دهند؛ کارگاه بازسازی هنوز تحویل اداره میراث نشده و پیمانکار در کارگاه مقیم است.
تایید وجود اعوجاج در راس ترک 15 و 16 گنبد/ پیمانکار موظف به ترمیم شد
مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان با اشاره به اینکه ترک 15 و 16 که داربستش باز شده، در قسمتی که به راس گنبد نزدیک است، اعوجاجی وجود دارد، گفت: بصبح از گنبد بازدید کردم و حتی عکس هوایی هم گرفته شد و همکاران ناظر و پایگاه صورت جلسه کردند به بازسازیگر و پیمانکار اطلاع دادند.
وی اضافه نمود: با توجه به اینکه کارگاه هنوز تحویل داده نشده، پیمانکار ایراد را پذیرفت و موظف شد بلافاصله پس از بازسازی جزئی سایر بخش ها و باز شدن داربست ها، بازسازی این قسمت را مجددا در کوتاه ترین زمان ممکن شروع کند و بعد از تحویل آن به طور کامل با وی تسویه حساب شود.
امیری درخصوص کاشی ها، توضیح داد: گنبد در 100 سال اخیر بیش از 4 بار بازسازی شده، در بعضی بازسازی ها در دهه های گذشته، در انتخاب رنگ لاله عباسی دقت صورت نگرفته است، در هر ترک یک گل لاله عباسی وجود دارد که جمعا 16 تا می شود.
مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اصفهان ادامه داد: بازسازیگران هنگام بازسازی متوجه شدند 10 گل لاله عباسی به رنگی است که الان وجود دارد و مثلا 4 تا به رنگی دیگر است روی همین حساب کارشناسان گل های لاله قبلی که 3، تایش رنگ متفاوتی داشت را عوض کردند و رنگش را با تعداد بیشتری که به جای مانده بود، بازسازی کردند.
منبع: فرارو