آموزش مرحله به مرحله کاشت 5 بذر متفاوت سبزه عید با نکات کلیدی
به گزارش بانیما، در این روزهای پایانی سال و با توجه به نزدیک شدن سال تازه یکی از چالش های بانوان عزیز تهیه سبزه عید در زمان مناسب است. شاید برخی تصور کنند سبز کردن حبوبات کار دشواری نیست، اما از آنجایی که زمان رشد هر یک از حبوبات و نحوه نگهداری آن ها فرق دارد، ممکن است مجبور شوید چندین بار این کار را با سعی و خطا پیش ببرید و نهایتا سبزه عید را از بیرون خریداری کنید. با ما در خبرنگاران بلاگ همراه باشید تا مرحله به مرحله همراه با تصاویر تهیه و سبز کردن عدس را همراه با 4 سبزه دیگر در آموزش زیر تقدیم حضورتان کنیم.
1. طرز کاشت سبزه عدس
برای سبز کردن دانه های عدس بهتر است از 10 تا 15 روز قبل ازشروع ایام عید دست به کار شوید. یکی از حبوبات محبوب برای سبزه عید، عدس است که هم رشد مناسبی دارد و هم بسیار خوشرنگ زیبا است. دانه های عدس بعد از رشد کردن شکل چند برگی ریزی به خود می گیرند.
- در اولین مرحله درون ظرف مناسبی به مقدار کافی از دانه های عدس بریزید.
- بهترین ظرف برای کاشت حبوبات ظروف چینی یا سفالی است.
- عدس را طوری در ظرف پهن کنید که در همه جای آن تقریبا دو (یا سه) لایه عدس وجود داشته باشد.
- برخی از دانه ها هنگام سبز شدن عدس، هرگز رشد نمی کنند و اگر در همه منطقه ها ظرف به مقدار کافی عدس نباشد ممکن است در برخی نقاط سبزه شما کچل شود و یک دستی و زیبایی خود را از دست دهد.
- با کمک دست سطح دانه ها را صاف کنید تا بعد از سبز شدن سبزه شما سطحی یکسان و منظم داشته باشد.
- بعد از آن، دانه های عدس را درون ظرف گودی بریزید و مقداری به آن آب ولرم اضافه کنید تا روی سطح دانه های عدس را بگیرد.
- دانه های عدس شما باید یک روز در آب بمانند.
- دائم عدس ها را چک کنید و مطمعن شوید آب روی آن ها است. زیرا عدس ها آب را به خود جذب می کنند و تغییر سایز می دهند.
- بنابراین لازم است به آن ها آب اضافه شود. دقت شود آب همیشه بالای عدس ها باشد.
- بهتر است در طول این زمان دو تا سه بار آب روی عدس ها را عوض کنید تا ترشیده نوشند و بوی بد به خود نگیریند.
نکته: یکی از علایم خراب شدن دانه های عدس در آب به وجود آمدن حباب های سفید رنگ و کفی شکل روی سطح آب است. که در زمان مشاهده سریعا آب آنها را خالی کنید و با آب تازه مجدد کاسه را پر کنید.
- عدس و گندم حبوباتی هستند که در زمان خیس بودن در آب جوانه نمی زنند.
- روی عدس خیس خورده را با پارچه بپوشانید.
- بعد از سپری شدن زمان اعلامی عدس خیس شده (خورده) را درون ظرف مناسبی که انتخاب کردید قرار دهید و روی آنها را با پارچه نخی نم داری کاملا بپوشانید.
- یک تا دو روز آن ها را پشت نور پنجره قرار دهید و مرتبا چند ساعتی یک بار به آن ها سر بزنید؛ اگر پارچه رطوبت خود را از دست داده است مجدد آن را مرطوب کنید و روی عدس ها پهن کنید.
- زمانی که عدس ها شروع به جوانه زدن کردند باید پارچه را از روی آن ها برداشت.
- در این مرحله آبکمک مناسب و به موقع به رشد عدس ها کمک بسکمک می کند.
- توجه کنید به مقداری به آن ها آب دهید که زمانی که ظرف را کج می کیند آب اضافه درون آن نباشد.
- آب زیاد در این مرحله نیز باعث ترش کردن و خراب شدن دانه های عدس شما می شود.
- شما می توانید در روز چندین ساعت عدس ها زیر را زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید. این کار باعث می شود تا رشد سریع تر و منظم تری داشته باشند.
نکته: توجه داشته باشید در طی روز های مختلفی که دانه های عدس شما در حال رشد هستند به سمت نور متمایل می شوند پس بهتر است در این مرحله ظرف را بچرخانید تا عدس ها صاف قد بکشند و فرمی کج و اریب به خود نگیرند.
به همین راحتی با رعایت چند اصل مهمی که در بالا ذکر کردیم می توانید سبزه ای پرپشت، منظم و زیبا را با دستان خود بکارید.
مدت زمانی که احتیاج است سپری شود تا دانه ها به این مقدار قد بکشند و بلند شوند 10 تا 12 روز است.
بعد از بلند شدن سبزه ها برای حفظ تعادل و مرتبی با روبان و یا هر ابزار تزیینی که در دسترس دارید دور آن ها را ببندید تا شکل ظاهری زیباتر و بهتری به خود گیرند.
آبکمک و دریافت نور سبزه، تا آخرین روز های که سبز است به همان روش بالا که توضیح داده شد است.
این سبزه در آخرین روز های رشد خود بین 10 تا 15 روز زیبا و شاداب است.
سبزه عید را کی بکاریم؟
بهترین زمان کشت سبزه برای عید چه زمانی است؟- عدس : دو هفته قبل از اسفند ماه
- شنبلیله و ارزن : 16 اسفند
- ماش : 18 اسنفند
- گندم : 20 اسفند
- خرفه و شاهی : 22 اسفند ماه
2. آموزش سبزه ساده:
- برای شروع کار یک بطری نوشابه را انتخاب کنید و سر تا سر بطری را با پنبه بپوشانید. به این صورت که ابتدا پنبه را خیس کنید بعد حالت نمدار دور تا دور بطری را بپوشانید. تا یک حالت فشرده پیدا کند.
- حال اگر می خواهید از بذرهای لعابدار استفاده کنید و سبزه تان را با آن بیندازید. به این صورت که یک استکان شاهی با پنج لیوان آب خیس کنید. اگر هم با بذر منداب یک استکان بذر با دو نیم لیوان آب خیس کنید.
- بذر منداب یا شاهی، یک لایه از بذر را با قاشق به سطح پنبه بکشید. اگر بذر شبدر به کار ببرید لازم است یک پیمانه بذر شبدر و تخم شربتی را با هم قاطی کنید. یک پیمانه بذر شبدر، نصف پیمانه تخم شربتی و چهار پیمانه آب را با هم مخلوط کنید. با این روش یک حالت ژله پیدا می کند و از لحاظ دوام خیلی ماندگار است.
- بذر منداب از بوی بدی برخوردار است، اما بذر شبدر این حالت را ندارد. پس ما در این قسمت بذر شبدر را روی سطح کار را پوشش می دهیم.
- زمانی که تمام سطح را با بذر پوشش دادید. یک روکش نایلونی روی سطح کار بکشید. به این صورت بالای نایلون را دو تا سوراخ کوچک ایجاد کنید بعد نایلون را روی سطح کار بکشید. این سوراخ ها باعث رد و بدل شدن هوا داخل جوانه ها می شود.
- حداقل 24 ساعت این روکش روی سطح کار شما می ماند. تا زمانی که روکش روی آن هست روزی سه بار با آبپاش آب دهید.
- بعد از اینکه روکش پلاستیکی را برداشتید احتیاج زیاد به آب ندارد. روزی یکبار آب دادن کفایت می کند.
- بعد از پنج روز طول خواهد کشید تا سبزه کاملی داشته باشید. هر چقدر سبزه شما بزرگتر شود آب دهی کمتر می شود.
جای سبزه باید خنک و از نور کافی برخوردار باشد.
- اگر خواستید سبزه شما بصورت درختچه باشد، یک اسفنج را انتخاب کنید و به صورت مخروطی شکل برش بزنید. بعد روی سطح کار را پنبه خیس شده بکشید و بذر مورد نظرتان را روی آن بکشید و با دستور و نکات فوق پیش بروید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی های عید
3. آموزش نوع دیگر سبزه پرتقال و نارنج:
این نوع آموزش برای کاشت و سبز کردن تمامی هسته های مرکبات است. هسته های گریپ فروت، لیمو شیرین، نارنگی، پرتقال و حتی لیمو ترش کاربرد دارد.
اصولا در سفره های عید از هسته های پرتقال ، لیمو ، نارنج، بذر گندم، عدس ، ماش و شاهی ….. زیاد استفاده می شود.
از آنجایی که هر ساله بسکمک از سبزه ها در آخر عید نابود و دور ریخته می شود، بهتر است بجای هدر رفتن آب و دور ریختن سبزه ها استفاده بهینه تری داشته باشیم . به همین دلیل به شما پیشنهاد می کنیم بجای کشت بذر از نهال استفاده کنید. نهال پرتقال و نارنگی، این نوع نهال ها زیبایی خاص خودشان را دارا هستند.
سبزه عید بسیار زیبا و به هیچ وجه نمی توان از آن صرف نظر کرد و آن را ندید گرفت. پس ما در اینجا به جای کشت سبزه گندم، عدس و کشت بذرها ، سر سفره هفت سین، انواع نهال شیک و خاصی خواهیم داشت.
با این نوع کشت عمر سبزه و نهال شما طولانی تر و باعث هوای پاک در محیط خواهند شد.
برای این کار ابتدا هسته های نارنج، پرتقال، نارنگی یا لیمو را به مدت دو روز در آب خیس کنید. بعد گلدانی را انتخاب کنید و داخل آن خاک سبک بریزید. بهتر است از خاک باغچه استفاده کنید و بذرها را درون گلدان بکارید. اگر از حالا شروع کنید تا عید نهال های کوچکی خواهید داشت.
- ابتدا هسته های مرکباتی را که مد نظرتان هست را به مدت 24 ساعت در آب قرار دهید.
- بعد از دو روز پوست روی هسته را به آرامی جدا کنید تا قسمت سبز مغز آن ضربه نبیند.
- بعد قسمت سبز دانه را داخل آب قرار دهید تا خشکیده نشوند.
- تخم سبز مرکبات را با توجه و دقت بصورت منظم روی خاک گلدان بچینید. گلدانی را انتخاب کنید که ته آن سوراخ داشته باشد و هنگام آب دادن آب اضافی از آن خارج شود و باعث خراب و پوسیدگی نهال شما نشود.
هنگام کاشت دانه ها سعی کنید فاصله را رعایت کنید. نه خیلی دور و نه خیلی نزدیک بهم باشند.
بعد از اینکار روی سطح دانه ها را یک لایه خاک نازک بریزید و با سنگ های ریز بپوشانید.
برای آبکمک خاک از اسپری استفاده کنید. در روز اول و دوم بعد از آب دادن روی سطح کشتتان را نایلون بگذارید و گلدان را در جایی قرار دهید تا نور کافی به آن بخورد. اگر جایی آفتابگیر باشد، بهتر است.
دانه ها بعد از 15 الی یکماه جوانه می زند و از لابلای سنگها سبزه زیبایی بیرون می آید. این جوانه ها بزرگ و بزرگتر خواهند شد. اگر خوب رسیدگی کنید، بعد از دو سال می توانید آن را در باغچه بکارید و نهالی زیبا داشته باشید.
بیشتر بخوانید: نکته های اساسی دخل و خرج برای عید
نکته و ترفند:
- برای اینکه نتیجه بهتری بگیرید، پوست تخم مرکبات را جدا کنید و قسمت سبز را بکارید و اینکار زودتر شما را به نتیجه خواهد رساند.
- نکته بعدی، اینکه روی سطح خاکتان را همیشه خیس و مرطوب نگه دارید. می توانید از اسپری استفاده کنید.
- برای جوانه زدن تخم مرکبات باید صبوری به خرج دهید تا زمانی که به مرور جوانه زند.
- بهتر است برای کشت از ماه بهمن شروع کنید و دست بکار شوید.
4. روش دیگر سبزه در آب
این روش کاشت به این صورت است:
تنگی شیشه ای دهانه گشادی را انتخاب کنید و داخل آن شن بریزید. از گل فروشی ها بذری بنام مونتی کارلو تهیه و روی شن داخل گلدان بپاشید و به وسیله اسپری آبپاشی کنید. برای اینکه رطوبت کافی حفظ بشه روی سطح ظرف را با سلفون بپوشانید.
می توانید گلدان را زیر نور مهتابی و لامپ نگهداری و هر روز آب اسپری کنید تا خوب آبکمک شود. بعد از چند روز جوانه خواهد زد. زمانی که سبزه تقریبا به یک سانت رسید به آرامی داخل تنگ را پر از آب کنید.
نکته: برای تهیه بذر چمن و سایر چیزهای دیگر بهتر است، به آکواریوم فروشی ها سر بزنید.
5. آموزش کاشت گندم:
- برای سبزه گیاه گندم باید بیستم اسفند ماه یعنی ده روز قبل از عید نوروز جهت سبز کردن این گیاه اقدام کنید.
- ابتدا یک استکان یا یک فنجان گندم را داخل یک ظرف بزرگ خیس کنید. حدود دو روز اجازه دهید، گندم ها درون آب بمانند. در این فاصله آب گندم را چندین با تعویض کنید.
- بعد از دو روز مشاهده خواهید کرد، گندم ها جوانه های ریزی زده اند. حال یک پارچه نخی آماده کنید و درون صافی یا آبکش پهن کنید و گندم ها را درون آن بریزید و بعد از اینکه آب اضافی آن خارج شد، روی سطح گندم ها را با یک پارچه کاملا بپوشانید و حدود سه روز پشت پنجره قرار دهید تا نور کافی به آن برسد.
- سعی کنید روی پارچه را مرتب نمدار نگه دارید. اول پارچه را کاملاً خیس کنید بعد بصورت اسپری آب مرطوب کنید. حتماً زیر آبکش را ظرف قرار دهید تا آب اضافی درون آن قرار گیرد.
- زمانی که گندم ها جوانه زدند و رشد کردند ، جوانه ها را به آهستگی در ظرف مورد نظرتان انتقال دهید، در این صورت می توانید بصورت مستقیم آبکمک کنید.(آب بصورت کم آبکمک شود نه زیاد).
- زمانی که جوانه ها را به ظرف مورد نظرتان انتقال دادید با یک پارچه نمدار سطح آن را بپوشانید و در مقابل نور خورشید قرار دهید. جوانه ها به مرور سبز رنگ خواهند شد. در اینصورت می توانید پارچه را از روی سطح جوانه ها بردارید.
- ظرف سبزه را پشت پنجره بگذارید تا نور کافی به آن برسد و هر روز کمی آب به جوانه ها داده شود تا بدرستی رشد کند.
بعد از چند روزی گندم شما سبز و بسیار زیبا خواهد شد . در آخر دور سبزه را با روبان تزیین کنید و برای عید نوروز در سفره هفت سین قرار دهید.
دوستان عزیز تشکر از توجه شما. پیشاپیش سال خوبی را برای شما آرزو می کنم.
منبع: اُکالا